Саламанка


Една от главните забележителности на Саламанка е църквата “Сан Естебан”, посветена на Св. Стефан или Естебан, мъченикът. Това е хубав пример за испанския архитектурен стил с богати орнаменти “платереск”, чиято зидария изглежда сложна, като от характерна местна декорация. Отличително за фасадата е каменната облицовка.

Вътре свещениците са като джуджета на фона на огромния иконостас. Това е христоматиен пример за стила “Хосе Чуригейра” от 17-ти век. Наблизо покрития пазар на Саламанка е чудесно място за културно търсене. Тук ще можете да намерите всички важни неща за ежедневието в Кастиля.

Прясна местна продукция… саламанкски наденички и свински бут. Бутът или “хемон” на испански, има култови последователи тук, в Кастиля. Карлос, разкажи ми как става това. Типично ли е? – Да, и ние в къщи имаме такъв. Всяко семейство има един от тези и ние купуваме бут всяка Коледа.

Режем го така, както вие пуйката. – Трудно ли се реже? Не е трудно, искаш ли да пробваш? Може ли? Кое е важното? – Да го правиш много тънко. По-тънко е по-вкусно… Ето, идеално е. Хемон иберико. /свински бут по иберийски/ Много тънко… а, така! Направо професионално!

След това за отскок ще опитваме няколко “бандериас” – пикантни шишчета от мариновани зеленчуци. Целият асортимент е на една бандерия. – Какво е бандерия? Това е каквото забождаш в бика. – Аха, значи това е хубаво малко копие. Експлозивен вкус. – Именно… Малко е люто. Хапва се наведнъж. Малко вино… Наздраве!

Връхната точка на посещението на Саламанка е прочутия й университет. Той е най-старият в Испания, основан в началото на 13 век. и 400г. е бил един от водещите европейски центрове за обучение. Днес, макар и не така престижен, той е отрупан с история.

Особено популярен сред американските студенти с лятната си програма. Величественият, претрупан с декорации вход е друг пример за испанския фантазиен стил платереск. Хората, изучаващи фасадата не са фенове на изкуството.

Те се опитват да открият малката жабка върху череп, която, изглежда за студентите, е признак за късмет. Горе, на колоната вляво, откривам черепа с жабката. Сега го оставям. Да проследим символическия смисъл на фасадата.

В долната част – благодарности на крал Фердинанд и кралица Изабела за вложените в строежа пари. По средата – възхвала на Чарлз V-ти с герба на своята Хапсбургска империя, единствена в света суперсила в началото на 1500г.

Накрая, като доказателство за свободомислието на университета, на върха е почитта към папата в компанията на езически богове. Тази многовековна галерия води до лекционните зали, където най-ярките испански умове се борели с въпросите, повдигнати от начеващата нова епоха.

Представете си как в златния век героите прелистват страниците на тези книги и умуват над глобусите. Кортез дошъл тук за насоки относно предстоящото си пътешествие. Дървените банки, издраскани през вековете с прилежни драскулки, са автентични. Професорите говорели самоуверено от амвона.

Тук през 1500г. преподавал свободомислещият монах Луис де Леон. Той предизвикал контрола на църквата над божието слово, като превел част от библията от латински на народен, кастилски език. Заради което бил хвърлен в тъмница за пет години.

Когато бил освободен се върнал на този амвон и започнал своята първа лекция така: “Та, до къде бяхме стигнали…” Смелите хора на истината като Луис де Леон вярвали, че силите на инквизицията дори не заслужават признаване.

По традиция студентите в Саламанка припечелват пари за образованието си като пеят по улиците. Тези старовековни трубадури по стар обичай преживяват днес като музикална група, наречена “Туна бандс”, облечени в характерни облекла, свирят на китари и пеят.

На хонорар те правят серенади по желание на семейни събирания. И празнувайки с бира след краткия си ангажимент, не могат да устоят и на разведряващо ергенско парти. Тази развлекателна група, най-старата в Саламанка, ни подари на Плаза Майор незабравим финал на нашето пътешествие.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top