Водата като лечебно средство


Всички знаем, че без нея няма живот. Но защо е така? Каква точно е ролята на водата в организма ни? И на какво се дължи удивителната и лечебна сила? Кои водни процедури са най – ефикасни? Водата изпълнява ролята на своеобразна трансмисия в организма ни – тя транспортира до клетките витамините и минералите, които приемаме чрез храната и които са нужни за правилното функциониране на нашите органи.

Пак с помощта на водата от организма ни се изхвърлят отпадъчните продукти. Тя съдейства и за поддържането на постоянна телесна температура. 10 % от водата се съдържа в кръвта, а останалите 90 % – в клетките и в междуклетъчното пространство.

Колкото по-едър е човек, толкова повече течности складира в себе си. Всекидневно около 2,5 литра се изхвърлят от организма при уриниране. 20 % се отделят при изпотяване и 15 % – при издишване на въздуха.

Жаждата си най-добре ще утолим, когато поглъщаме вода с температура 7-12 градуса. Ефектът се увеличава, ако прибавим резенчета лимон. 1,5 – 2 л са достатъчни, защото останалото количество си го набавяме чрез храната. Необходимо е количеството течности да не се поема наведнъж, а постепенно.

При гадене се приема на млаки глъдки четвърт литър студена газирана вода, като при пиенето трябва да вдишваме и издишваме. Ако сутрин се чувстваме изморени, тогава ще ни помогне преварената вода. Пие се топла на малки глътки.

Минералната вода, която съдържа 100 мг магнезий на литър, предпазва от главоболие и повишава способността ни да се съсредоточаваме. Ако в нея има калций (250 мг на литър), се предотвратяват алергичните реакции, ако пък има флуорид (1 мг на литър), зъбите се предпазват от кариеси.

Минералната вода с въглеводород (1700 мг на литър) притъпява неприятното усещане от киселини в стомаха. Защо плуването е здравословно? При плуване се напрягат всички мускулни групи, което води до укрепване на тялото.

Освен това то щади болните стави. Особено се препоръчва на хората с наднормено тегло. Подпомага дейността на сърцето и подобрява функциите на белите дробове. Не бива да се забравя, че водата масажира тялото и то става по-стегнато.

Откритията на Кнайп. Преди повече от 100 години немският свещеник Себастиан Кнайп доказва лечебното действие, което има редуването на студен и топъл душ, както и ходенето във вода.

Идеално средство при настинка е следната процедура: подбедрицата се облива от дясно на ляво първо с вода с температура около 38 градуса С, а след това с около 20 градуса С. Накрая стъпалата се мокрят със студена вода. Леко влажните крака обуваме в чорапи и лягаме в кревата.

Много е ефикасен масажът на лицето с хладка вода. Той активира оросяването на мозъка. Дъшът трябва да се насочи към лявото слепоочие, така че струята да обхване челото. След това се намокря областта около носа. После се обливат последователно лявата и дясната половина на лицето.

Защо са полезни минералните бани? Облекчават редица костни, ставни, мускулни и неврологични болести. На здравите хора се препоръчва веднъж месечно да се потапят в басейн с гореща минерална вода.

Това води до силно изпотяване и отпушване на порите на кожата, вследствие на което организмът се прочиства и оздравява. Можем ли да отслабнем с помощта на водата? Колкото и да е учудващо, това е възможно.

Ако на ден се изпиват по 2 л. вода, ще се изгорят 200 ккл. Същият ефект има и студеният душ. Внезапното поливане със студена вода води до покачване на температурата на тялото и съответно до топене на мазнините.

Автор: Даниела Николова

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top