Втори мост ще свърже Швеция и Дания


Швеция и Дания са обсъдили изграждането на втори мост, който да свърже страните през градовете Елсинор и Хелсингборг. Дискусията е протекла по време на честването на 10-годишнината от изграждането на моста Оресунд Копенхаген и шведското пристанище Малмьо.

Въпреки че трафикът по Оресунд напоследък е разреден, дневно по моста преминават над 20 000 автомобила. Фериботите, които обслужват трафика между Елсинор и Хелсингборг, в момента превозват над 17 000 пътници на ден.

Според шведските власти нов мост би бил изключително полезен за района и би осигурил препитание на цялото крайбрежие. Новият мост между Елсинор и Хелсингборг ще бъде далеч по-малък от Оресунд, като дължината му ще е едва 4 км.

Иначе Оресунд е един от най-дългите мостове в света. Съоръжението е с обща дължина 16 км и обединява мост и тунел. Посредством него вместо едночасовото пътуване с ферибот пътниците стигат от Малмьо до Копенхаген за 10 минути с високоскоростен влак. Шосейната му отсечка пък е дълга 7,8 км и е на две нива.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top