Полезните свойства на йода


През лятото, в горещините, заедно с потта ние изхвърляме и големи количества йод, а това неизбежно се отразява на здравето ни — организмът отслабва, настиваме много лесно, кръвното налягане се покачва, понякога и сърцето се обажда… Тези неразположения се дължат на липсата на йод. В народната медицина той е на почит: използва се при наранявания, натъртвания, за промиване на драскотини.

Има хора, които са силно чувствителни към йода: при предозиране зъбите им започват да пожълтяват, очите да сълзят, раздразват се дихателните пътища и кожата — тази болест се нарича „йодизъм”. Хомеопатите успешно я лекуват, но се съобразяват с конституцията на тялото, нервно-психичния тип, наследствеността.

Много лесно можете да проверите сами дали имате непоносимост към тъмната течност: намажете с нея някой участък от тялото — ако на следващия ден кожата там е започнала да се лющи, значи имате повишена чувствителност към този елемент.

Хомеопатите използват съединения на йод с натрий, калий, калций, барий, злато, арсен, сяра, морски водорасли за лечение на гуша и ред други болести. В човешкия организъм всички тъкани, включително и щитовидната жлеза, съдържат йод. Недостигът на йод води до появата на крайно неприятната болест, наречена „гуша”.

Щитовидната жлеза е свързана с дейността на централната нервна система, кръвообразуването и нарушенията във функционирането й водят до разстройство на целия организъм. Йодът се използва не само при лечението на гуша, но и при сифилис, различни женски болести, отравяния с олово и живак. Също така е изключително ефикасен при грип и възпаление на горните дихателни пътища.

Вече споменахме, че лятно време изразходваме голямо количество от него. Затова е хубаво през есента да консумираме повече плодове и зеленчуци, съдържащи този елемент: грозде (особено тъмните сортове), сливи (заедно с люспите), цвекло.

Калмицката народна медицина препоръчва да се пие отвара от обелките на картофи, цвекло и ряпа. Корите на въпросните зеленчуци са богати на йод, който е необходим за тъканите на пикочния мехур и простатната жлеза. Тази напитка не само убива всички вируси, микроби, гъбички, но и ги изхвърля от тялото заедно с урината; тя е чудесно средство при болезнено уриниране, незадържане или задържане на урина.

Ако се страхувате, че в зеленчуците има нитрати, вместо да пиете отварата, можете да направите следната процедура: напоете в отварата памучни гащета, обуйте ги на голо, върху тях вържете по-голяма памучна кърпа, завийте се с памучно одеяло, а отгоре с по-топло и поспете два часа — резултатът ще бъде същият.

Ако добавите глина към тази чудодейна напитка, ще получите смес за компреси, които изтеглят всичко ненужно от организма — мъртви клетки, вируси, газове. Компресите се поставят върху кръста, бъбреците, срамната кост — въобще там, където има запушвания.

Ще ви предложим още една рецепта от калмицката медицина, която е много ефикасна при болки в гърлото, неприятна миризма от устата и кървене на венците. Приготвя се отвара от люспи на лук и чесън и 3 пъти дневно се прави гаргара — така се унищожават всички бактерии в устната кухина.

А при бързо остаряване на организма, склероза, световъртежи, шум в ушите, запек помага прясно мляко, в което са варени морски водорасли или е добавена морска вода в съотношение 1:1. Пие се по 1 чаша 3 пъти на ден. Рецептата наподобява хомеопатичните лекарства: млякото е богато на калций, а морските водорасли и вода съдържат много йод.

Дневната доза йод може да си набавяте, ако редовно изяждате по 5 ябълкови семки. Семената на пресните домати, люспите на сливите и тъмните сортове грозде, касисът, червеното френско грозде и аронията също могат да ни снабдят с този елемент. Освен това те запазват качествата си даже и при сушене, единствено не бива да се варят.

Йогите знаят, че загубата на йод през лятото или зимата може да доведе до хипертония и затова вземат специални мерки през тези сезони. Лечението се провежда на два етапа: първият е през месец март, а вторият — през септември. Процедурите траят десет дни (от 1 до 10 число), прави се задължителна десетдневна почивка, след което отново се повтарят същите процедури (от 21 до 30 число).

Методът е изключително прост: върху кибритена клечка навиваме малко памук, потапяме в йод и мажем определени части от тялото както следва:

1-ви ден — намазваме китката на лявата ръка. 2-ри ден — глезенната става на десния крак. З-ти ден — китката на дясната ръка. 4-и ден — глезенната става на левия крак. 5-и ден — очертаваме кръг на лявата ръка, малко над лакътя.
6-и ден — рисуваме кръг на десния крак, малко под коляното.

7-и ден — кръг на дясната ръка, над лакътя. 8-и ден — кръг на левия крак, малко под коляното. 9-и ден — чертаем на гърба по диагонал отляво надясно пунктир (от рамото до бедрото — там, където кракът се съединява с таза).

10-и ден — пунктир от дясното рамо към лявото бедро.
Препоръчваме ви за прочистване на кръвта през зимата да изпълнявате и следната рецепта: към 1 чаша кисело мляко се прибавят 3-4 скилидки чесън, пресни ягоди, ябълков мармалад и касис. Чесънът намалява кръвната захар, спира деленето на раковите клетки.

В домашни условия лесно се приготвя син йод, който е подходящ за лечение на слединсултни състояния: в 50 мг топла вода разбърквате 1 ч. л. 3% йод и 1 ч. л. картофено нишесте, след което добавяте 250 мг вряща вода. Дозата зависи от състоянието на болния — от една до осем чаени лъжички от сместа се разбъркват с мляко или кисел и се пият след хранене.

Лечението трае 5 дни, след което се прави петдневна почивка. Синият йод унищожава дизентерийните бактерии, успокоява алергичните състояния: за целта първоначално се приемат 2 таблетки въглен на гладно и тогава вече — кисел с 5 ч. л. син йод.

Ако през зимата консумирате редовно сушени плодове, кайсии, круши, стафиди, покълнало жито и провеждате йодотерапия, ще изчезне раздразнителността, ще бъдете бодри, свежи и работоспособни. Горещо ви препоръчваме и отварите от соя, фасул, кори от нар, борови връхчета (ефикасни са при кисти, ерозия на шийката на матката, трихомонаден колпит).

Изключително полезен е и сокът от кисело зеле (съдържа голямо количество витамин С) — особено в комбинация с червен пипер и цвекло: червените и пурпурни елементи съдържат защитни вещества, които само за няколко секунди унищожават вирусите и бактериите. Йодът повишава активността на левкоцитите, количеството на еритроцитите и хемоглобина; намалява съдържанието на холестерин и липопротеини в кръвта.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top