Вълшебствата на ружата


Силата на ружата според астролозите идва от Венера, защото растителното царство е под нейно влияние – най-женствената планта на небосклона, и от Меркурий тъй като ружата е подвластна и на него. Хората от зодиите подвластни на тези две тела се лекуват успешно с магическите свойства на тази чаровница. Лечебните корени от ружата се вадят от земята от февруари до април и в късна есен от септември до ноември.

Тя е от семейство Слезови. Като лечебно средство по изключение могат да се използват и листатата и, но само с триминутна запарка. Венера, богинята на красотата, въздейства от митични времена на цветята, затова ружата лекува женски болести в комбинация с бял равнец.

В по-наситена концентрация с жълт кантарион се използва за промивки. Като отвара ружата се приготвя по следния начин: 2 супени лъжици ситно нарязани сухи корени се заливат с 500 мл студена вода и киснат осем часа. Извлекът се прецежда и се пие по една кафяна чашка през 2-3 часа цял ден.

Вълшебствата на отварата от ружа действат отхрачващо, обезболява и омекчава лигавицата на дихателните пътща. Целебните корени съдържат слузести вещества, които облекчават отхрачването, а също нишесте, пектин, лекуващи стомаха и храносмилателната система.

Съдържат още танини, минерални вещества, захари. При възпалено гърло, трахея и бронхи, при бронхиална астма и ангина се прави гореща запарка от билката и се ползва за гаргара. Така помага и при възпалени венци. Действа като обезболяващо при цистит, билки при уриниране, бъбречни колики, язва на стомаха.

При кърмачки се поставя компрес върху гърдите със студен извлек, ако млечната жлеза има възпаление от застояла кърма. Ружата лекува петната от псориазис, а така също вазпаление на кожата и рани, като се правят промивки с хладка настойка от билклата.

Има противовъзпалително действие, лекува магаршка кашлица, ларингит, бронхити, пневмония, трахеобронхит, много полезна при чернодробни смущения, ако се пие едновременно с билката плавун, а при разширен черен дроб – с плодосемки от бял трън като отвара.

В начална фаза на цироза помага заедно с билката жълт смил. При алкохолизъм се пие паралелно с отвара от овесена слама и специалният тибетски елексир, който игнорира абстиненцията и води към траен ефект.

От древността е останала специална рецепта за лечение на възпаление на матката. Цвят от ружа се разтрива в свинска мас и терпентин и се поставя върху корема. А извлекът от корена на растението, накиснат в домашно вино, помага при простатит, особено, когато има задържане на урина.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top