Интериорен дизайн на Марс и Венера


Женският и мъжкият поглед върху интериора на жилището в действителност често е диаметрално противоположен. На жената е свойствено вътрешното усещане за домашен уют и комфорт. Тя внимателно се отнася към всичко – от конструкцията на дома като цяло, до цвета на всеки, колкото и малък да е, детайл от интериора.

Що се отнася до мъжа, на вещите, които носят домашен комфорт, той просто не обръща внимание – стремежът му е да прекара в дома своите житейски амбиции и професионални идеи. Според дизайнерите, интериор, създаден изключително за мъж, веднага може да бъде познат по някои особености: той е по-ярък, не много помпозен и амбициозен, разчитащ повече на външния ефект, отколкото на вътрешната хармония и стил.

В повечето случаи, такъв интериор има множество малки битови неудобства, а „женският” е почти винаги по-спокоен, сдържан, и задължително предвижда вътрешна хармония на цветовете, възможност за почивка и съзерцаване.

Различието между мъжки и женски подход към интериора, отразява принципно различен подход към живота и устройството на жилището. Жената търси адаптация с околната среда, а мъжът се стреми да подчини средата.

Освен това мъжете често са склонни да предпочитат ярките екстравагантни предмети, мебели и дизайн, без да се интересуват от тяхната функционалност. Женският интериор е винаги внимателен към формирането на пространството на дома, той е наситен с удобни детайли, съобразен е с живеещия в това жилище.

Общувайки със собственика на дома, жената – дизайнер се старае да възприеме усещането за живота на клиента си, за това тя внимателно се вслушва в това, което й говорят. Мъжът – дизайнер в повечето случаи ще се постарае да наложи своето мнение. Именно заради това опитните дизайнери и архитекти, се стремят да поканят за обсъждане на интериора домакинята.

Цветовите предпочитания на мъжете и жените също се различават. Жените харесват нежните пастелни тонове, а мъжете, обратно, се придържат към строгото разделение на цветовете по функционално предназначение.

Според тях, „енергичната” стая е боядисана в синьо, оранжево или жълто, спокойните цветове са „бяло или черно”. Последният цвят жените по принцип изобщо не приемат, а мъжете често използват в интериора на жилището.

Описаните предпочитания към интериора обрисуват крайностите във вижданията на двата пола. Естествено влияние върху това, как да се оформи жилището, оказва и възпитанието, и средата, от която произлиза човека и материалните възможности.

Не може да се каже еднозначно – мъжете харесват това, а жените – онова. Тайната на доброто жилище е компромисът, постигнат от обитателите му и това е единственият вариант, който дълги години може да радва всички членове на едно семейство.

Be Sociable, Share!

One comment

  1. MagelBan Fere
    29.12.2010 at 15:15

    Истина е, че много лесно понякога може да се постигне компромис. Моят съпруг, като видя какво съм проектирала за кухненски плот, окачен на пантички, върху долната част от прозоречната каса в немного широката ни кухня, веднага намери подходящия италиански материал и сега имаме маса за трима. Ако ще посрещаме гости, сядаме на обширната маса в дневната, аз обаче въведох и жълти плътни пердета там, и веднъж, като дойде на гости негова съученичка от Раднево, психолог и физиотерапевт, направо остана очарована, когато разпръснах и цветни, не много скъпи възглавнички върху едно индийско шалте, пак с втъкано жълто. Когато мине време, още приблизително 5 години, да можем да се подготвим и за бал,… пък и с финансите достатъчно, ще му мисля за новия интериор, но вече и с окачени тавани, изолации външни, спотчета и нов начин на осветление. Ратанова композиция за терасата – защо не?

Leave reply

*
Back to Top