Съживете дома с игра на цветовете


Правилото на трите цвята. Да се съобразите или не — това зависи единствено от вас. То не е задължително, но естетите го препоръчват. То определя съчетаването на три различни цвята в пропорция 80% за основния цвят боя, 15% и 5% за два допълнителни цвята. Детайлите. Те придават очарование на помещенията. Фриз, изработен по шаблон, корниз от друг цвят (в гамата на основния), врата, контрастираща на стените, ще обогатят стаята с декоративността си.

Цветът коригира обемите. Припомнянето на някои правила ще би избави от неприятния ефект след необмислено боядисване. Много ниските тавани ще се “повдигнат*, боядисани в чисто бяло. Увеличаването на обема на помещението се постига със светли цветове, близки по нюанс, върху тавана, стените и пода.

Коридорът изглежда по-обширен, ако положите тъмен цвят върху най-далечната стена и я обградите със светли странични стени и таван. Правилата за съчетаване и въздействие на цветовете са единственият диктатор при определяне на новия вариант в боядисването и декорирането на жилището.

Боядисването в бяло е добро решение за онези, които не се решават да потърсят по-смелите и оригинални изпълнения.

Изборът на цвят. Също е функция от разположението на стаята. При северно изложение топлите и светли тонове компенсират липсата на слънце — използват се жълто, оранжево, светлосиньо. Те биха могли да се комбинират с наситени, но топли цветове — червено и кафяво.

При южно изложение студените и наситени тонове разхлаждат — предпочитат се зелено, синьо, виолетово. Изтокът изисква нежни цветове и позволява петно от топъл цвят. Стената с прозореца може да бъде с един тон посветла.

Изборът на вид боя [Игра на цветовете], важен момент независимо дали сами ще се справяте с дома, или ще потърсите майстор. Съществуват два вида покрития — на водна основа и синтетични. Първите се разреждат с вода и това ги прави практични за използване. Другите се разреждат с определени разтворители, което ги прави по-устойчиви, а и поддържаното и почистването на покритията е по-лесно.

Изборът на боята има значение не само за крайния ефект, но и за поддържаното на боядисаната повърхност. Матовото се замърсява бързо и затова се препоръчва предимно за тавани. В замяна този цвят дава възможност да се прикрият известни грапавини и дефекти.

Боите с блясък притежават несравнима издръжливост благодарение на състава си и на филма, който образуват.

Влажните помещения. Синтетичните покрития са устойчиви, лесно се почистват и поради това се препоръчват за кухни, бани и мокри помещения.

Таваните. Разнообразието от специалните покрития за тавани позволява да бъдат скрити грапавини и лоши шпакловки. Те могат да се нанасят и върху по-груба мазилка.

Подовете. Боядисването на пода има важно значение за завършване на цялостното оформяне. В мазето, на стълбите или на балкона подът се нуждае от използването на специални бои. Те се нанасят в два слоя върху дърво, бетон, настилка с теракота и плочи.

Върху ронливи и неравни настилки е необходима предварителна подготовка за възстановяване на грапавини и други дефекти. Резултатите ще бъдат задоволителни, при условие че добре се спазват указаните изисквания за съхнене.

Сами или с майстор. Организирайте добре работата, за да улесните почистването. Отделете време за покриване на мебелите и на пода с импрегнирана материя. И естествено започвате боядисването от тавана до пода.

За да получите по-добри резултати, трябва да измиете старите стени и ако е необходимо, да запълните пукнатини, грапавини, малки фуги.

Изчислете повърхността за боядисване, като събирате площта на стените и табана. Не забравяйте вратите и прозорците, за да пресметнете необходимото количество боя. Използвайте качествени инструменти.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top