Ирландия – зеленият остров


Ирландия има площ 70,28 хил.кв.км. и заема голяма част от остров Ирландия. На север граничи с Великобритания-412 км. и има брегова линия –3172км. Източните брегове са ниски, слабо нарязани, а западните – нарязани от дълбоки заливи. Най-високата точка е връх Карантуйл –1041м. Климатът е умернен и океански. Реките са пълноводни има много езера и блата.

Ирландия е наричан още “зеленият остров”. Отличава се предимно с хълмист релеф, типичен океански климат, обширни вечнозелени естествени пасища, които са изключително приятно място за любителите на рекреационния туризъм.

Океанският бряг на Ирландия е пълен с обаяние. “Няма по грандиозен бряг от този на Ирландия откъм неговите стръмни скални откоси, надвиснали над това диво море.” (А. Сиегфриит).

Годишно страната се посещава от 6млн. туристи. Туристите посетили Ирландия казват, ако човек веднъж е бил там той никога няма да забрави страната.

Ирландия е страната на фейте и великолепната природа. Безкрайни красиви поля, живописна брегова линия са само част от неизмеримата красота на страната. Посетителите и я наричат и остров “на съкровищата”. Ирландците се славят като едни от най-дружелюбните и общителните хора не само в Европа, но и в света.

За туристите от страните от Европейския съюз и повечето западноевропейски страни не са необходими визи (основният поток от туристи в страната е именно от държавите в този регион).

Родените във Великобритания и Северна Ирландия могат да влизат в страната дори без паспорти. За туристите рискът от туристически атентати и различни видове болести е почти нулев.

Времето е най-топло между Юли и Август и часовете, в които е ден преобладават. В този период туристическите потоци са най-големи, цените на туристическите услуги- най-високи, а стаите в луксозните хотелите и в тези със средно качесво-наети.

По време на зимните месеци туристите са много по-малко, а цените- по-ниски. В този период повечето турисически атракции са затворени, времето е лошо , а дните- по-къси. Посетителите на Ирландия през Юни и Септември са повече отколкото тези през зимата.

Част от туристическите атракции работят, времето е сравнително добро, цените са ниски, всички хотели работят и не са претъпкани, както е през летните месеци.

Въпреки северното й разположение климатът на Ирландия е много различен от този на други страни раположени на същите географски ширини. Влияние оказва най-топлото морко течение на земята- Гълфстриим (интересно е да се отбележи, че то пренася 25 пъти повече вода отколкото всички реки на земното кълбо взети заедно).

Благодарение на него средногодишната температура на въздуха в страната е с 15 градусаC по-висока от нормалната температура за тези географски ширини. В редки случай дори температурата достига до 30C. Неприятен факт за туристите е, че в страната много често вали дъжд.

Освен това най-обилните дъждове обикновенно падат в местата, където природата е най-живописна, Като например около Керри, където вали повече от 270 дни в годината. През това време туристите посещават “пъбовете” (кръчмите).

Ирландските пейзажи и преобладаващата част от флората, на която се наслаждават туристите днес са почти изцяло резултат на антропогенна дейност. Едва един процент от местните дъбови гори, които изцяло са покривали териториите на страната в миналото, са запазени до днес.

На тяхно място са зесадени главно борови гори. И въпреки това природата на Ирландия е съумяла да запази неоспоримата си красота. Най-често срещаните бозайници са лисици и язовци, последните много рядко се срещат в държави с такива географските ширини.

Около традиционните национлни празници туристическите потоци също нарастват. През Февруари такъв ден е Дъблинският интернационален филмов фестивал. На 17 Май е националният празник денят на Свети Патрик, през Юни в Листоуел е националният празник на писателите, като по същото време е празникът на Джаза & Блуса.

През Август има специани дни на така нареченото “неограничено пиене”. По време на Коледните празници туристическите потоци също нарастват. По площадите се събират хиляди хора от страната и чужбина и се наслаждават на изпълненията на известни ирландски певци, музиканти, танцьори, спортисти и др.

Разхоките сред живописната природа на страната са една от любимите атракции за туристите. В сраната има много алеи, паркове и зелени площи, които са прекрасно място за релаксация. Най-живописни са “Kerry way”, “Beara way” , “Ulster way” , “Wicklow way” и др. Любителите на природните красоти могат да им се наслаждават както по крайбрежието, така и във вътрешността на страната.

Друг чудесен начин да се откъснат от всекидневното напрежение и проблеми е колоезденето сред невероятно красивата природа на Ирландия. Има и добри условия за любителите на планинското колоездене.

Специални алеи за колоездене има в цялата страна, а в хълмистите части има чудесни условия за любителите на планинското колоездене, за което най-добри са условита в планината Гейбриъл (407м.), на полуостров Беара, “Хънггри Хил”, близо до Уестпорт и др.

Ирландия е известна и с риболова. Всяка година хиляди туристи посещават страната именно заради този отрасъл. Ловят се разнообразни видове речни и морси видове риба. За сьомгата и пастървата е необходимо специално разрешение.

Бреговата линия от 5630 км. е и чудесно условие за развитието на водни спортове. Един от най-популярните е сърфинга. Най-добри са условия за практикуването му има около град Слаиго, около полуостровите Кесългрегори и Мизен Хед и др.

Западният бряг предлага едни от най-добрите условия в Европа за любителите на гмуркането. Хиляди европейски туристи всяка година посещават страната само, за да се насладят на подвоните и красоти.

Най-красив е подводният свят около заливите Бантри и Дунманус в провинцията Корк и в провинцията Уексфорд. Ветроходството също е приоритетен отрасъл с дълги традиции. Ирландия разполага с над 130 яхти. Най-добри са условията на север и юг от Дъблин, около Корк и полуостров Дингъл, в езерата Лох Гил, Лох Дерг и др.

Голямо е културното богатство на страната. Музикалната група U2 се е превърнала в икона в световната музика, спечелила е множество музикални награди. Днес на въпроса какво е първото нещо, което се сещат когато чуят за Ирландия повечето хора назовават именно името на групата.

Много туристи посещават страната само, за да посетят концерт на U2 или на другата най-добра “реклама” на Ирландия- световноизвестната група “Lords of the dance”.

Островната страна е дала на света и много известни писатели -Бърнард Шоу, Оскар Уайлд, Емили Бронте, Джеимс Джоис, Самуел Бекет са само част от имената, които прославят страната и до днес. Ирландия е известна и със светоно-известните си филмови режисьори.

Ирландската фолк музика е нещо, на което никой турист не бива да пропуска да се наслади при посещение на страната. Това е като човек да отиде в азиатския град Тайпе (столицата на Тайван) и да не види най-високата сграда на света-508 метров небостъргач.

Повечето традиционни ирландцки песни са в акомпанимент на цигулка, калаена свирка, ирландска гайда и барабани от козя кожа. В почти всеки град има кръчма, в която се свири традиционна ирландска музика.

Ирландските традиционни ястия също са изключително вкусни. Обикновенно основната съставка в тях е месото-най-често говеждото, агнешкото и свинското месо. Традиционните ирландски хлебчета и кифлички също са изключително вкусни.

Любими на туристите са и ястията с бекон и зеле. Ирландското уиски също е едно от най-добрите в Европа. Неписан закон е в ирландка кръчма никога да не се поръчва Шотландско уиски.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top