Дъблин очарователната столица на Ирландия


Ирландската столица Дъблин е енергичен и космополитен град, където древните традиции срещат модерната енергия. Той е много стар град с археологически останки, датиращи отпреди няколко хиляди години. Дъблин е известен с Грегорианския си архитектурен период и с многото красиви площади.

Градът предизвиква интерес за туристите с красива архитектура, богата литературна култура и гостоприемни хора. Разположен е на река Лифли и от север и юг е ограден от планини. Повечето забележителностти са разположени южно от Лифли, която за разлика от повечето градски реки в страната е буйна и в нея има много риба.

На юг от реката са разположени солидни и същевременно красиви в архитектурно отношение сгради. Една от тях е сградата на Съда, построена от известния архитект Джеимс Гандън през 1922г.

Една от най-големите забележителностти в южната част е “Тринити”, построен от кралица Елизабет 1 през 1592г. (интересно е да се отбележи, че първият университет в света е “Сорбона” в Париж, открит през 1257). Тук се пази старинен ръкопис, датиращ от 800г., Това е една от най-старите книги в света.

Шедьовърът се съхранява в една от библиотеките на университета. Друга впечатляваща сграда е Националната банка на Ирландия, която първоначално е построена, за да бъде парламент. Други забележителностти в тази част на града са катедралата на Свети Патрик и катедралата на Християнската църква.

Много красив е и дъблинският замък. Той представлява повече дворец отколкото укрепление и е построен от крал Джон през 1204г. Оттогава обаче е запазена само една кула. Една от най-старите части на града е лабиринтът от улици в областта Темпъл Бар, където днес има много ресторанти, пъбове и др.

В Дъблин има много музеи, най-големият и най-забележителният от които е Националният Музей, в който се пазят реликви от много епохи, а най-старите датират от Бронзовата епоха. В Националната художествена галерия се съхраняват ценни картини на италиански художници.

Тук е разположен и дъблинския граждански музей. Точно в центъра на столицата има широка повече от осем хектара тревно пространство, което представлява красив парк.

Дъблин предлага на туристите широк диапазон от хотели, въпреки че за препоръчване е да се резервират стаи предварително, защото хотелите често са препълнени, особено между Юли и Август.

Много хотели са концентрирани по улица О’Конел, северно от река Лифли, докато в южната част са разположени по-малко, но по-скъпи хотели. Около северният бряг на реката има ресторанти, както за по-бедни, така и за богати. Около улица Темпъл бар има най-много ресторанти.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top