Корк, Уатърфорт и Голуей


Корк е вторият по-големина и население град в Ирландия (180хил. жит.). Тук забележителностите са разнообразни и интересни, така че времето на туристите минава бързо. Градът има активен нощен живот. Центърът е разположен много красиво между два канала на река Лии. На север от реката е разположена интересната историческа област Шандън. На юг се намират Катедралата Свети Финбар и Коркският исторически музей, затвор от 19 век, много църкви, бирени фабрики, параклиси и др.

Корк се гордее с културното си наследство. Много известни са една от най-големите и старите опери в Ирландия, галерията на изкуствата Крауфорт, замъкът Бларни, от където дори и най-претенциозните туристи излизат удовлтворени.

Корк е и чудесно място за любителите на ветроходството и гмуркането. Подводният свят около града е много красив. Намира на 5часа път с автобус от столицата Дъблин.

Уатърфорт

Уатърфорт е красив архитектурно град, със средновекона обстановка – градски стени, тесни улици и Нормандска кула (кулата Реджиналд). Но именно с тази си атмосфера предизвиква интерес у туристите. Повечето от улиците са от 18 век.

Тук се намира заседателна зала построена през 1788г., в която има изключително красив старинен полилей. Друга забележителност са многото красиви малки църкви, най-красивата от които е катедралата Холи Тринити.

Заедно с Дъблин Уатърфорт е най-важният и най-натовареният пристанищен град в Ирландия. Разположен е на река Суир, която се влива в морето чрез естуар, достатъчно дълбок, за да могат големи кораби да достигат до пристанищните кейове. Градът е разположен в североизточната част на страната и до него е изградена добра автобусна и влакова инфраструктура.

Голуей

Голуей също е красив град с тесни улици, множество пъбове и прекрасна природа. Той е най-населеният (60 хил.д.) и най-оживеният град по Западното крайбрежие и е административен център на Графство Голуей. Намира се по поречието не река Корриб.

Популярен е университета на града както и църквата на Свети Николас, която има много интересен пирамидален връх. Построена е през 1320г. и е най-голямата църква в Ирландия от времето на Средновековието. Тя има забележителни гробници.

Каменният замък Линч също е една от забележителностите на града. Неговите останки всъщност са последните запазени крепостни стени около града. В града се провеждат много културни фестивали, които са важна част за развитието на туризма в областта – Джазовият фестивал през Април, Великденският фестивал на литературата, Фестивалът на изкуствата през Юли и др. Градът има и активен нощен живот.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top