Екскурзия в Смолян


Само на 15 км. от Смолян се намира втория по-големина зимен ски-курорт в страната – Пампорово. Разполага със ски-писти с различна трудност, достъпни и за опитни, и за начинаещи скиори. По-леки са пистите край с. Могилица , с. Гела и с. Момчиловци. Край с. Момчиловци е изграден и сноуборд парк. Лятото също предоставя възможности за активен отдих и туризъм.

Регионът е известен с многобройните си пещери в горното поречие на р. Арда – Ухловица, Надарска, Голубовица, Гарваньовица, проходната пещера Калето, Ледницата. Пещерите и техните околности са подходящи за практикуване на екстремни спортове като скално катерене, планинско колоездене и проникване в неблагоустроени пещери.

Местни туристически дружества и организации осигуряват и необходимата екипировка, оборудване и квалифицирани водачи. Разработени и маркирани са множество еко и туристически пътеки в Зоната за пешеходен и пещерен туризъм по поречието на р. Арда, района на с. Широка Лъка, с. Гела и района на Момчиловци – м. Хайдушки поляни.

Общината има богато културно-историческо наследство представено от Исторически музей – Смолян с постоянна експозиция в раздели “Праистория”, “Средновековие”, “Занаяти”, “Традиционни костюми”, “Обреден реквизит” и “Традиция и съвремие”.

В с. Момчиловци е създадена общо-историческа музейна сбирка с картинна галерия, в Широка лъка – Етнографска сбирка. Отворени за посещение са и Къща-музей “Ласло Наги”- кв.Райково, Хаджичоневата къща и Маджаровата къща в кв.Устово, Алибеевия конак в кв.Райково.

Градската художествена галерия разполага с творби на български художници от 30-те години до наши дни, както и на световни автори. Изложби се организират в Зала “Петър Стайков” и Центъра за традиции и занаяти към Градската библиотека “Н. Вранчев”.

Духът на планината е запазен във феодалният комплекс “Агушеви конаци”- с. Могилица, архитектурен резерват – с. Широка Лъка и Чешитска махала в кв. Райково. Съхранени са и занаятите. В някогашният център на медникарите – кв. Устово все още е жива медникарската традиция.

Тъкането на ръчен стан е характерно за Широка Лъка, Могилица, кв. Езерово, гр. Смолян; дърворезбарството за Момчиловци и Буката, производството на бъкели и каци за Могилица. Уникалните традиции се съхраняват и от възпитаниците на Средното художествено училище по приложни изкуства в гр. Смолян.

Традиционно е провеждането на Кукерски карнавал “ПЕСЯЦИ” в с.Широка лъка, Международнен фолклорен фестивал “Орфееви празници”, Празник на Смилянския фасул, Тодоровден в Момчиловци, Гайдарски надсвирвания в Гела, Стойките, Левочево, Смилян, Арда, Могилица, Славейно и др.

Уникални за страната са Планетариум – Смолян и Националната астрономическа обсерватория “Рожен”. Представят се повече от 70 сеанса – популярни, учебни, детски, музикални, на български, английски, немски, френски, гръцки и руски език.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top