Болестите на големия град


Ново изследване, публикувано в авторитетното списание „Лансет”, твърди, че прекарването на продължително време в трафика, независимо дали в автомобил или като пешеходец, оглавява листата на рисковите фактори за хронични белодробни и сърдечни проблеми. Замърсеният въздух съдържа частици прах и сажди с размер, по-малко от 10 микрона, които влизат в белите дробове и предизвикват възпаление.

Според проф. Джон Ейрис, специалист по връзката между околната среда и респираторните заболявания в университета в Бирмингам, освен че тези частици увеличават риска от дихателни проблеми, те сгъстяват кръвта, което допринася за получаване на инфаркт при хора със съответните рискови фактори.

Как да минимализираме рисковете от замърсяването и да дишаме по-добре? Специалистите предлагат следните съвети:

1. Придвижвайте се по страничните улици, парковете и алеите с дървета. 48 минути ходене по главна улица се равнява на изпушването на 1 цигара. За да намалите излагането на замърсен въздух, избягвайте натоварените пътни артерии. Там превозните средства и задръстванията са най-много, а спрелите на светофарите коли изпускат по-сгъстени газове.

Обикновено автобусите работят с дизел, а дизеловите мотори изпускат ултрафини частици, които влизат по-лесно в белите дробове. По възможност избягвайте тунелите и много тесните улички с високи сгради от двете страни, където се задържат най-много вредни частици.

2. Избягвайте външната страна на тротоара. Оказва се, че кавалерите, които вървят от външната страна на тротоара, за да пазят дамата от уличното движение, всъщност пазят и нейните дробове. Специални тестове са установили, че ходенето до бордюра излага хората на една десета повече замърсители в сравнение с ходенето покрай сградите.

На по-голямо замърсяване се подлагате и докато чакате зелената светлина на светофара, за да пресечете. Тогава е по-добре да не стоите най-отпред. Колите изпускат значително по-голямо количество замърсени частици, когато тръгват след престой на светофара.

Особено важно е да возите децата в колички максимално далече от пътното платно. Те имат по-бърз метаболизъм от възрастните и дишат по-учестено. Освен това в ниски колички са точно на нивото на ауспусите.

3. Разхождайте се, когато вали. Максимата „Няма нищо по-хубаво от лошото време” е напълно вярна, ако я възприемем като съвет за здравословна разходка. В безветрените горещи дни се получава температурна инверсия и в атмосферата се образува топъл слой, който действа като капак и задържа всички емисии отдолу.

Статистиките сочат, че в такива дни има силно увеличение на постъпващите в болница с дихателни и сърдечно-съдови оплаквания. През лятото хората спортуват и се разхождат повече, но това трябва да се прави сутрин, защото в следобедните часове нивото на замърсяване на въздуха достига най-високите си стойности. Най-здравословно е да се излиза в дъждовни дни, защото дъждът отмива замърсителите.

4. Не тичайте и не карайте колело по натоварени пътни артерии. Джогингът и карането на колело са много полезни за здравето, но при упражнения от този род, които учестяват пулса, се вдишва от 2 до 3 пъти повече въздух и когато той е замърсен, белите дробове и сърцето страдат.

Специалистите са категорични, че велосипедистите вдишват по пътищата пет пъти повече от вредните частици на замърсения въздух, отколкото шофьорите или хората, които ползват обществения транспорт. Вредата е още по-голяма, когато с колелото се изкачват височини.

5. Ако редовно се придвижвате по натоварени градски улици и особено ако пушите, полагайте грижи за дихателната си система. След прибиране у дома промивайте носа с физиологичен разтвор. Правете дихателна гимнастика с дълбоки вдишвания на чист въздух и бавни издишвания.

Периодично приемайте препарати, които втечняват жилавите секрети в бронхите и имат противовъзпалителен ефект. Билковите сиропи с гарантиран произход, например ЕнТиТус, имат доказан ефект без странични действия. Поне веднъж годишно правете функционално изследване на дишането.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top