Кардио Кикбокс


1. Какво представлява кардио кикбоксът? Кардио кикбоксът е хибрид между бокс, бойни изкуства и аеробика, който се изпълнява ритмично на музика. Познат е още като аеробен кикбокс или фитнес кикбокс. Той ви предлага интензивна крос-тренировка и използва тренировъчните техники на бойните изкуства, прилагани в бокса и кик-бокса. Идеята не е да направят от вас “боец”, а да ви предоставят цялостно балансирана програма, която комбинира кардио аеробния спортен план с техники за самоотбрана.

По време на тренировките няма физически контакт – той е предлаган като алтернатива на традиционната аеробика. За разлика от традиционните бойни изкуства, музиката добавя мотивация и стимул. Но за разлика пък от часовете по аеробика, кардио кикбоксът ви учи на многобройни техники, така че да поддържа интереса ви.

2. Какви са ползите от кардио кикбокса?

Тези тренировки ви предлагат програма за цялото тялото, подобряват гъвкавостта на тялото, цялостната физическа подготовка, координацията и баланса. Ако изпълнявате ударите с ръце с прецизност и сила, ще стегнете горната част на тялото си допълнително и ще видите по-добре оформена мускулатура. Ритниците пък от своя страна ще подсилят краката ви. Позициите, в които коленете са леко свити, за да се изпълни даден удар ще подсилят коремната мускулатура. Всъщност всички движения, ако се изпълняват правилно, ще превърнат тялото ви в здрава основа, което ще ви позволи да изпълнявате ежедневни задачи много по-лесно. Много от кардио кик-бокс тренировките включват упражнения на боксови круши и чували, което осигурява допълнителна здравина и сила.

Кардио кикбоксът действително е аеробна тренировка – кара ви да скачате, да се извъртате и да се движите постоянно, така че сърдечният ритъм се поддържа висок през цялото време. Това означава, че метаболизмът ви също се засилва и ще горите повече калории, дори когато не тренирате.

Много хора намират кардио кикбоксът като прекрасен начин за освобождаване на стреса.

Физиологичната разлика между тези тренировки и други кардио-васкуларни упражнения като тичане или аеробика не може да бъде обяснена просто с “освобождаване на ендорфини”. Усещането за приток на адреналин и свежест се запазва часове след тренировката. Колкото и цивилизовани да сме, за да не удряме хора ежедневно, все пак всеки от нас има естествена агресия. Можете да осъзнаете, че ударите по боксовата круша в действителност ви карат да се чувствате невероятно отпуснати.

3. Кой може да посещава кардио кикбокс тренировки?

Всеки, който иска да влезе в по-добра форма. Макар че тези тренировки са по-подходящи за възрастни, тийнейджърите също могат да ги посещават

Все пак е препоръчително да се консултирате с вашия доктор, ако имате специално здравословно състояние, за да се уверите, че е безопасно.

4. Какво да очаквате от кардио кикбокс тренировка?

Нормалната тренировка е с продължителност малко повече от час. Ако ще удряте круши и чували, трябва да носите ръкавици, за да предпазвате кокалчетата на ръцете и да поддържате китките. Тренировката започва с продължителна загрявка, и обикновено завършва с разтягане.

Възможно е да се почувствате замаяни от време на време, но това не бива да ви обезкуражава. Дори да сте напреднал фитнес маниак, или да тичате редовно, тези упражнения ще ви се сторят нови. Ако се уморите почивайте, не изпълнявайте упражнения, които могат да ви причинят болка.

5. Какво ще научите?

Първото нещо, което ще усетите е стабилността – начина, по който постигате максимален баланс на тялото си. Ще се научите на определени движения, за да изпълнявате по-силно ударите си. Хубавото при тях е, че използвате тежестта на цялото тяло, а не само на ръцете и краката.

6. Каква екипировка да си подготвите?

Тениски, екипи за аеробика или всичко, в което се чувствате удобно за тренировка. Обувките са важни, носете такива, които са леки и позволяват извиване на ходилото и глезена по-лесно в различни позиции – обувките за тичане например не са подходящи, тъй като те пречат именно на тези движения. Обувки за тенис, баскетбол и други подпомагат движенията. Можете да тренирате и боси.

7. Можете ли да се нараните?

Да. Ако не внимавате достатъчно можете да завършите с подута китка или лакът, разтегнат мускул, както и изкълчен глезен или ударено коляно. Така че внимавайте с изпълнението на ударите.

По време на тренировката се уверте, че спирате движението не всеки удар с ръка или крак преди да разтегнете напълно ставата. Никога не удряйте или ритайте, докато не сте избрали правилната позиция на китките и глезените. Уважавайте границите на тялото си и го пазете.

8. Кардио кикбоксът ще ви даде ли умения за самозащита?

Тъй като така или иначе тренирате, ученето на основни умения за самозащита е допълнителен плюс. Все пак имайте предвид, че фокусът е на кондицията на тялото, а не на самозащитата. Ако наистина искате да се научите на самозащита, трябва да се запишете на тренировки по традиционни бойни изкуства.

9. Как да извлечете максимума от вашите тренировки?

Ако искате да подобрите кардиоваскуларното състояние на тялото си, и да свалите сантиметри на едно или друго място, трябва да го правите редовно. Оптималното е между 2 и 4 сесии на седмица. Добре е ако се занимавате и с друг спорт между тези тренировки, като тичане, хоедене, стречинг или йога, за да подобрите гъвкавостта си.

Be Sociable, Share!

Leave reply

*
Back to Top